top of page

Krydret olie - Speciel

  • Forfatters billede: Natasja Østermark
    Natasja Østermark
  • 3. apr. 2021
  • 2 min læsning

Specielle madlavningsolie koster en mindre formue og man ender derfor som oftest med den klassiske oliven-, solsikke- eller rapsolie når man står i køkkenet. Det er heldigvis super simpelt at lave sine egne krydrede olier med dine yndlingskrydderier og så er det en fantastisk måde at få opbrugt sine friske krydderurter inden de visner.

Beholdere kan du ofte få fat på ganske billigt i den lokale genbrugsbutik eller ved at genbruge dine egne glasbeholdere.


Brug gerne en mild olivenolie eller bland olivenolie med solsikkeolie 50-50 som basisolie. Lad stå i mindst 3 døgn før du smager på den.

Olierne har ofte en holdbarhed på alt fra et par uger til 2-3 mdr., så alt efter hvor meget du bruger i diverse opskrifter vælges beholderens størrelse tilsvarende.


Fremgangsmåde 2 metoder:

  1. Kold: Knus de ønskede krydderier/urter og kom i en glasbeholder. Tilsæt basisolie og lad stå 3-14 dage (enten mørkt eller i vindueskarm alt efter blandingen) indtil ønsket styrke. Filtrer olien vha. en sigte/klæde over i et rent glas/flaske. -- Rigtig god til friske og/eller små ingredienser

  2. Varm: Kom olie og krydderier/urter i en lille gryde. Varm op kortvarigt til det begynder at simre let. Sluk for varmen. Si olien gennem en sigte/tragt over i en ren beholder. Når olien er afkølet, opbevares den i køleskab for at bevare smagen. -- Rigtig god til de hårdere og/eller tørrede ingredienser

Der findes et hav af opskrifter ude på nettet, men jeg har her samlet de bedste efter min optik herunder:


Den klassiske grønne:

3 dl basisolie

3 spsk. timian, rosmarin, salvie og oregano - brug gerne stænglerne fra timian/rosmarin når du har brugt bladene i en anden opskrift.

Lav efter metode 1 i vindueskarm. Højner generelt alle retter, men er særligt velegnet til italienske retter og de lidt tungere gryderetter. Med en god eddike og lidt vand kan den også bruges som dressing.


Den stærke:

5 dl basisolie

3 spsk. frisk chili

2 spsk. frisk ingefær

Lav efter metode 1 eller 2.

Både chili og ingefær oplever jeg personligt ofte ligger og visner, når jeg kun skal bruge en mindre del i en ret og derfor er denne opskrift så god til at få brugt resterne.


Den syrlige:

2 dl basisolie

Skal af 1 citron

Evt. skal af 0,5 appelsin

Lav efter metode 2 og efterlad nogle strimler citron/appelsin i olien. Super god til fiskeretter, men også velegnet til karry- og fjerkræsretter, samt til friske dressinger.


Den til grillen:

2 dl basisolie

0,5 dl estragon

0,5 dl citronmelisse

1-2 tørrede laurbærblade

5 peberkorn

Evt. urtestængler

Lav efter metode 1. Uovertruffen til grillen, men også til stegte grøntsager og hjemmelavet pastasovs.


Den med hvidløg:

2-3 dl basisolie

10 fed hvidløg

1 kvist rosmarin

1 kvist timian

2 kviste basilikum

Giv hvidløgene et kort opkog og dup tørre. Hak groft og kom i en beholder med urterne. Hæld olien over og lad stå mørkt og køligt mindst 1 uge. Rigtig god til pizzaer, men også til stegte rodfrugter og fiskeretter.


Den blomstrede:

4 dl basisolie

1 lille håndfuld lavendelblomster

1 lille håndfuld hybenroser/rosenblade

Lav efter metode 1 - opbevar mørkt. Formidabel til lette dressinger, i brød og kager.


Den søde:

2,5 dl kokosolie

0,5 tsk. kanel/1 kanelstang

0,5 tsk. muskatnød

0,5 tsk. stødt ingefær

Evt. 1 vaniljestang uden korn - rest efter en anden opskrift

Lav efter metode 1 (lad først olien smelte ved stuetemperatur) eller 2. Rigtig god til at stege pandekager i, men også generelt god til bagning.

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page